9 Ekim 2013 Çarşamba

About Time-Zamanda Aşk (2013)

Bence About Time (2013) 8/10 puanlık bir film. Tamamen kusursuz olduğu anlamına gelmiyor ama herşeye rağmen genelde tekrar tekrar izlemek isteyeceğim filmlere 8 puan veriyorum. Hiç kız arkadaşı olmamış olan Tim ( Domhnall Gleeson) 21 yaşına geldiğinde babası ile başbaşa yaptığı bir konuşma sonunda baba tarafından gelen ve hayatını değiştirecek bir sır öğrenir. Ailenin erkeklerinin geçmişte yaşadıkları anlara isterlerse geri gidebilerek zamanda yolculuk yaptıklarıdır bu sır. Bu yeteneğini ilk kullanacağı alan tabii ki flört becerilerini arttırmak ve bu sayede hayatının aşkını bulmak olacaktır. Filmin ilerleyen dakikalarında karşımıza çıkan Rachel McAdams'a olan büyük hayranlığımdan mıdır bilmem ama Tim'in ilk görüşte tutulduğu Mary karakterini başarıyla canlandırdığını ve bu role çok yakıştığını söylemeliyim. Gerçek hayatta da bu ikili bir ilişki yaşasa hiç şaşırmam. Notebook (2004) filminde de Ryan Gosling ile Rachel McAdams'ın harika bir ikili olmasından ve gerçek hayatta da büyük bir aşk yaşamış olmalarından böyle bir fikre kapılmış olabilirim tabii ki...
Filmin janrı bir yönüyle kesinlikle romantik-komedi ama bu filmi diğer birçok romantik komediden çok daha değerli kılan özellikleri var. Gerçekten çok büyük acıları ve mutlulukları bir arada yaşadığımız hayatın anlamı üzerine düşündürmesi ve çok hoş tavsiyelerde bulunması ve bütün bu konular üzerinde düşündürürken fazla dramatik ya da trajik yapılarla sömürü yapmaması çok hoş. Bu nedenle hem romantik-komedi, hem aile draması, hem fantastik hem de macerayı içeren çok ilginç bir karışım olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Zamanda yolculuk temalı filmler hep hoşuma gitmiştir. Özellikle de zamanda yolculukla beraber romantizmi de içeren filmler; Groundhog Day (Bugün Aslında Dündü-1993), Back To The Future (1985, 1989, 1990), The Time Traveler's Wife (2009) gibi unutulmaz filmlere About Time ile bir yenisi eklendiğini düşünüyorum.
Daha önce Four Weddings and a Funeral (1994), Notting Hill (1999), Love Actually (2003) gibi sıcacık filmleriyle romantik-komedi severlerin gönüllerinde taht kurmuş usta yönetmen-senarist Richard Curtis; bu fimiyle hem kendini tekrarlamamış, hem çizgisini bozmamış, hem de tekrar tekrar izleme isteği yaratacak yeni bir klasik yaratmış. 
Önerim bu filmi kesinlikle yalnız izlemeyin; ya sevgiliniz veya eşinizle ya da hemcinslerinizle (muhtemelen kız kıza :)) patlamış mısırlarınızı kolalarınızı kapıp sinemada görmeniz ya da korsan dvdsini bulup evde bir şişe şarap eşliğinde keyfini çıkartmanız, iyi seyirler...















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder