26 Ekim 2013 Cumartesi

Captain Phillips (2013)

Yapım: ABD
Tür: Aksiyon, biyografi
Yönetmen: Paul Greengrass
Senaryo: Billy Ray, Richard Phillips&Stephan Talty ("A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea" adlı kitaba dayanarak)
Oyuncular: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman
Süre: 134 dk
IMDB puanı: 8.1/10
Rotten Tomatoes puanı: 94/100


Captain Phillips (2013)'e 6,8/10 puan veriyorum. 2009 yılında Somalili korsanlar tarafından kaçırılan ABD bayraklı MV Maersk Alabama isimli kargo gemisinin kaptanı Richard Phillips'in gerçek hikayesi olan bu filme kalite katan en önemli etkenlerden ilki Tom Hanks'in başrolde olması, ikincisi ise yönetmeninin Paul Greengrass olması... Tom Hanks her zamanki gibi çok gerçekçi ve özellikle son on beş dakikadaki performansı kesinlikle tüyler ürpertici. Green Zone-2010, The Bourne Ultimatum-2007, United 93-2006 filmlerinin başarılı yönetmeni Paul Greengrass  ise bir geminin kaptan köşkü ve minik bir filikanın içinde geçen klostrofobik olma olasılığı çok yüksek olan sahneleri oyuncuların yüzüne odaklanan hareketli çekimlerle iç sıkıcı olmaktan kurtarmış ve aslında sonu tahmin edilmesi hiç zor olmayan basit konuyu tempoyu hiç düşürmeden beyaz perdeye taşımış görünüyor. 

Bu arada Somalili korsanların kaptanı rolündeki Barkhad Abdi'nin de çok başarılı olduğunu vurgulamak gerekiyor. O kadar başarılı ki filmdeki kötü adam olmasına rağmen izleyicinin rolüyle empati kurmasını sağlayarak içinde acıma duygusu bile uyandırıyor. 



Fakat film bana kalırsa IMDB'in 8.1/10 puanını haketmiyor. Birçok Hollywood filminde olduğu gibi ABD propagandası yapan, ABD donanmasını, hükümetin yurttaşlarına verdiği değeri devleştiren bazı klişelerle dolu bir yapım. Tabii ki iki yüz yıllık bir süre boyunca hiçbir korsan aktivitesinden yara almayan bir ülkenin ilk kez bir gemisinin kaçırılması karşısındaki tutumunun bir prestij meselesi haline gelmesi ve bunun beyaz perdeye gururla taşınması anlaşılabilir fakat kaptan Phillips'in ölüm kalım savaşı verdiği bir sahnede Somalili korsanlardan en gencine "lütfen ellerinin yukarı kaldır, teslim ol, daha çok küçüksün" demesi çok da inandırıcı gelmiyor açıkçası. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder