31 Temmuz 2013 Çarşamba

The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby (2013)

The Great Gatsby benden 9,5/10 puan aldı. Yirminci yüzyılın en büyük Amerikan yazarlarından kabul edilen F. Scott Fitzgerald'ın 1925 yılında yazdığı ve edebi klasik olarak kabul edilmiş "Great American Novel" olarak atfedilmiş "The Great Gatsby" isimli eserinden uyarlanan, bence çok başarılı bir film. 

Roman; 1920'li yıllarda refah düzeyi çok yüksek olan Long Island'da hayali bir şehir olan West Egg'de yaşayan   genç, yakışıklı ve çok gizemli olan milyoner Jay Gatsby ve onun güzel Daisy Buchanance'a duyduğu hayalperest aşkını konu ediyor. Bir roman olarak en önemli özelliği ise; "American Dream" olarak bildiğimiz ve "çok çalışarak sosyal anlamda yükselme, bolluk ve başarı fırsatına sahip olmak" gibi bir kültürü içeren Amerikan değerler sistemini en şatafatlı haliyle gözler önüne sürmesi.  Hikaye Baz Luhrmann ve Craig Pearce tarafından senaryoya çevrilmiş ve yönetmen Baz Luhrmann tarafından beyaz perdeye aktarılmış. Yönetmeni ve senaristi, Romeo&Juliet (1996), Moulin Rouge (2001), Australia (2008) gibi müzik, görüntü, oyunculuk açısından bir çok yönde başarılı olan filmlerinden tanıyoruz. 1974 yılında ise aynı hikaye, yönetmen Jack Clayton ve senarist Francis Ford Coppola tarafından beyaz perdeye aktarılmıştı. 

Baş kahramanımız Jay Gatsby'i o dönemde canlandıran Robert Redford mu yoksa 2013 yılında bu renkli karakteri hayata geçiren Leonardo Dicaprio mu daha başarılı sorusunun cevabı ise bence yok. Çünkü  Redford ile Dicaprio hem fiziksel hem de oyunculuk tarzı açısından birbirinden çok farklı aktörler ve ikisi de Gatsby'i farklı açılardan birbirlerinden daha iyi canlandırmışlar. Örnek vermek gerekirse, Gatsby'nin karanlık, gizemli ve ulaşılmaz yönü Redford'a daha çok yakışırken; yakışıklı, parlak ve hayalperest yapısı ise Dicaprio'nun görüntüsünden daha güzel yansımış. 

Daisy Buchanance karakterine gelirsek 1974 yapımındaki oyunculuğu ve zerafeti ile Mia Farrow, 2013 yapımında izlediğimiz Carey Mulligan'dan katlarca daha başarılı diyebiliriz. Daisy çok hoşlanmadığım zayıf bir karakter ama yine de Gatsby gibi yakışıklı, zengin, karizmatik bir adamın böyle bir kadına bu kadar aşık olabileceğine inanmamız için zayıflığına rağmen bazı çekici özelliklere de sahip olması gerekiyor diye düşünüyorum. Farrow bunu Mulligan'dan çok daha fazla veriyor.

Daisy'nin kuzeni, Gatsby'nin arkadaşı, hikayenin anlatıcısı Nick Carraway ise Tobey Maguire tarafından o kadar güzel canlandırılmış ki, seyirci olarak rolüyle empati kurmamanız imkansız.

Kısacası hikayesiyle, karakterleriyle, atmosferiyle her anlamda hayran olduğum bir roman ve film. İzlemeyen kalmasın :) İyi seyirler...













2 yorum:

  1. Cok merak etmeme ragmen henuz izlemeye firsatim olmamisti, bunu okuduktan sonra ilk isim gidip dvdsini almak!!!

    YanıtlaSil
  2. Canım daha fazla geç kalma o zaman ;)))

    YanıtlaSil