16 Ağustos 2013 Cuma

Jobs (2013)

Jobs (2013) benden 7/10 puan aldı. IMDB puanı 5,5/10, Rottentomatoes'da ise eleştirmenlerin %25'i, seyircilerin ise %53'ü tarafından beğenilmiş. Neden bu sitelerde bu kadar düşük puan aldığını  ve neden benim bu kadar düşük puan vermek istemediğimi dilerseniz biraz açıklayayım. 

24 Şubat 1955 doğumlu olan Steven Paul Jobs, daha tanıdık haliyle Steve Jobs gelmiş geçmiş en devrimsel teknolojik tasarımlara imza atmış girişimci,yaratıcı, iş adamı, bilgisayar endüstrisinin önderi...Ölene kadar dünyanın en değerli şirketinin kurucusu, sahibi ve ölmeden 5 hafta öncesine kadar yöneticisi... Hayatını olduğu haliyle bir kitaptan okumak, hatta sadece wikipediada göz atmak bile kolaylıkla ve fazlasıyla etkilenmenizi sağlar. Böylesine kayda değer bir hikayeden mükemmel bir film çıkartmak kolay olmalı diye düşünüyor insan. Filmin kötü not almasının sebebi olması gerektiği kadar "mükemmel" olmaması. Karşımızda bazı çok önemli olmayan ayrıntıları uzun tutan fakat Jobs'un en önemli buluşları yaptığı 2000'li yıllara neredeyse hiç değinmeyen, "pat" diye biten bir film var. 

Fakat ne olursa olsun, malzemesi "harika" olduğu için, kendini merakla izleten, dahi insanları izlerken duyduğunuz hayranlıkla zaman zaman açılan ağzınıza hakim olamadığınız, heyecanlandığınız, şaşırdığınız ama tekrar hayran kaldığınız bir film de var karşınızda. Ashton Kutcher'ın Jobs'u canlandırmada oldukça başarılı olduğunu ve hayatının rolünü oynadığını da düşünüyorum. Kambur, her iki kolu da gövdesine yapışmış, geniş adımlı, tuhaf yürüyüşü akıllara kazındı bile...

Yardımcı rollerdeki Josh Gad ve Dermot Mulroney de Kutcher'a fazlasıyla yardımcı olmuşlar.

Yönetmen Joshua Michael Stern ve yazar Matt Whiteley'in yerinde daha deneyimli insanlar olsaydı sanırım çok daha iz bırakan, eleştirmenlerce daha yüksek puan alan ve Jobs gibi mükemmeliyetçi birine daha layık "10/10" puanlık bir film olabilirdi.

Yine de ülkemizde birçok kişinin severek izleyeceğini düşündüğüm bu filmi izlerken sinemada kimsenin sıkılmadığını aksine sürekli hayranlıkla Jobs'dan bahsettiğini gözlemlediğini söyleyebilirim.

Steve Jobs'dan bahsetmişken deha ve dahilerle ilgili söylenmiş güzel sözleri paylaşmadan olmaz;

"Talent hits a target no one else can hit; Genius hits a target no one else can see."
-Arthur Schopenhauer 


"Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration."

-Thomas A. Edison 

Bu arada filmde, dahilerin bile başarı yakalamak için ne kadar çok çalıştığını da görmek insanın biraz moralini bozuyor :)

Bence izlenmeli, iyi seyirler..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder