12 Eylül 2013 Perşembe

Trance-Trans (2013)

Trance (2013) filmine 8/10 puan veriyorum. Yönetmeni Danny Boyle, başrol oyuncuları James McAvoy ve Vincent Cassel olan bu sıradışı filmi kesinlikle kaçırmayın derim. Daha önce Trainspotting (1996), The Beach (2000), 28 Days Later (2002), Slumdog Millionaire (2008) gibi zihinlere kazınan filmlerin yönetmenliğini yaparak hayranlığımı kazanan Danny Boyle bu filmde de sebep-sonuç ilişkilerinde mantık hatası yapmadan, gerçekle hayal arasındaki geçişleri kafa karıştırmadan görsele dökerek, oyuncuların en ufak yüz ifadelerini bile anlamlandırarak uzun süre akıllarda kalacak, seyredenleri üzmeyecek bir film ortaya çıkarmış. 

Bu filmi gizemli bir suç filmi olarak nitelendirebiliriz. Konuyu fazla açık vermeden özetleyecek olursak; başrolümüzdeki Simon (James McAvoy) çok değerli tabloların satıldığı bir galeride açık arttırmacı olarak çalışmaktadır. Rembrandt'ın çok ünlü bir tablosu 21 milyon dolara satılmak üzereyken planlanmış olan büyük bir soygunda başına gelen bir darbe sonucu komaya girer. Kendine gelip taburcu edildiğinde evinin didik didik aranmış olduğunu farkeder. Çok süre geçmeden soyguncular kapısını çalacaktır. Ciddi bir hafıza kaybı sebebiyle neden bu duruma düştüğünü anlayamayan Simon resmin ne galeride ne de soyguncuların elinde olmadığını ve bu durumdan sorumlu tutulan kişinin de kendisi olduğunu öğrenince çok şaşırır. Soyguncuların zorlamasıyla bir hipnoterapiste götürülerek soygun sırasında resmi nereye kaçırdığını ve neden bunu yaptığını öğrenmek üzere hipnotize edilir...

Emin olun bu özette filmin ilk on dakikası dışında hiç açık vermedim ve esas film bundan sonra başlıyor. Bu film bir nevi "suçlu kim?" filmi ve kesinlikle gidişatı ve sonu kestirmek mümkün değil. İki erkek başrolün yanı sıra hipnoterapist Elizabeth rolündeki Rosario Dawson'ın da harika bir seçim olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. 

Filmin diğer başrolünde de "hipnoz" olduğunu söylemek mümkün. Hipnoza ilgisi olan biri olarak söylemeliyim ki film hipnoz konusunu gerçeğe oldukça yakın bir biçimde ele almış ve bu şekilde çok ilgi çekici olmuş.

Bence ben daha fazla ayrıntı vermeden siz bu filmi bir yerlerden bulun ve izleyin! İyi seyirler :))










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder