2 Aralık 2013 Pazartesi

Tamam mıyız? (2013)


Yönetmen: Çağan Irmak
Oyuncular: Deniz Celiloğlu, Aras Bulut İynemli, Sumru Yavrucuk, Zuhal Gencer Erkaya, Gürkan Uygun, Aslı Enver
Tür: Dram
Süre:92 dk

Tamam mıyız? (2013) filmine 6.2/10 puan veriyorum. Çağan Irmak'ın daha önce izlediğim filmlerine ait bir sıralama yaparsam;
Dedemin İnsanları (7.8/10 puan)>Issız Adam(7.4/10 puan)>Prensesin Uykusu (7/10 puan) gibi bir sıralama ortaya çıkıyor ve "Tamam mıyız?" bu durumda sıralamada sonuncu oluyor. Bunun nedeni izlediğim diğer filmlerinde etkileyici sinematografi, uyumlu/duygu uyandıran soundtrack ve senaryonun orijinalliği gibi hoş özellikler nedeniyle bir Türk yönetmen/senarist tarafından yaratıldığı için gururlandığımı hissetmiştim. Fakat bu filmde senaryo yönünden daha önce görmediğimiz birşey yok. 



Bir engelli genç adam ile ona yardım eli uzatan ve bu şekilde hayatın anlamını bulan biraz daha büyük başka bir genç adamın dostluğunu izliyoruz. Tıpatıp olmasa da benzer bir öyküyü konu alan çok daha güzel filmler izlemiştim. 



Örnek olarak yamaç paraşütü yaparken felç olan bir aristokratla ona bakması için tuttuğu zenci bakıcının dostluğunu konu alan 2011 Fransız yapımı "Intouchables-Can Dostum"u ya da yine konsept olarak benzer bir temadan yola çıkan ama tabii ki içerik olarak çok daha zengin, çok daha sıcak olan 1991 yapımı "Fried Green Tomatoes-Kızarmış Yeşil Domatesler"i, ya da ölmeden önce birlikte hayallerini gerçekleştirmeye karar veren iki kanser hastasının hastaneden kaçmasını konu alan Morgan Freeman ve Jack Nicholson'ın başrollerini paylaştıkları 2007 yapımı  "Bucket List-Şimdi ya da Asla"yı verebilirim. Bahsettiğim bu değerli filmlerde olmayan "Türk usulü" duygu sömürüsü "Tamam mıyız?" da doruk yapmış durumda ve Türk filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan bu unsur beni her zaman fazlasıyla rahatsız etmiştir. 

Bu olumsuzluklara rağmen oyuncuların rollerine uygunluğu ve doğallıkları sayesinde yine de yer yer duygulandıran, bazen de gülümseten fakat tek bir tepe noktasıyla sona bağlanan sade bir film olduğunu söylemeliyim. Herşeye rağmen Çağan Irmak hatırına izlenir.  





2 yorum:

  1. Duygu sömürüsünün yoğun olduğu düşüncesine bende katılıyorum ama Çağan Irmak hatırına izlenir düşüncesine daha çok katılıyorum:))

    YanıtlaSil