17 Kasım 2013 Pazar

Prisoners (2013)


Yönetmen: Denis Villeneuve
Senaryo: Aaron Guzikowski
Oyuncular: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Melissa Leo, Maria Bello, Paul Dano, Terrence Howard, David Dastmalchian
Süre: 153 dk
Tür: Gerilim, Dram, Suç
IMDB Puanı: 8.1/10
Rotten Tomatoes Puanı: Eleştirmenler %81, İzleyiciler %88

Prisoners (2013) benden 7.8/10 puan aldı. İlk başından itibaren sürükleyici, merak uyandıran ve karanlık olmasına rağmen kasvet uyandırmayan bir film. Çok kısaca ve en basit haliyle filmi özetlemek gerekirse "çocuk kaçırma" filmi olduğunu söyleyebiliriz. Filmin bu kadar beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri bu kadar basit bir konunun, çok yüksek ihtimalle klişelerle dolu olması gerekirken, tahmin etmesi güç gelişmeler ve ilgi çekici ayrıntılarla süslenmiş olması. Senaryo yazarının birkaç önemli hatasına rağmen (bakalım sizin de dikkatinizi çekecek mi?) "off ne kadar saçma" demeyeceğiniz güzellikte bir hikaye. Sinematografik açıdan çok üst düzeyde ele alarak benzerlerinden çok ayrı bir görsellik içeriyor. Karanlık, yağmur, kar, soğuk hava, renksiz bir mesken ile istenilen atmosfer çok iyi yaratılmış.  

16 Ocak 2014'de anons edilmesi beklenen Oscar adaylıkları açısından filmin "en iyi film ve en iyi erkek oyuncu" dallarında aday olmayacağını düşünüyorum fakat  Jake Gyllenhaal'ın bu sene bu filmle kesin "en iyi yardımcı erkek oyuncu" dalında ve filmin "en iyi sinematografi" dalında Oscar adaylıkları olacağını hissediyorum. 





Hugh Jackman'ı çok çok severim ama oyunculuğunun Jake Gyllenhaal'in çok gerisinde kaldığını söylemem lazım.  İki başrol dışındaki yan rollerde özellikle Bob Taylor isimli, çocuk mağazasından sürekli çocuk kıyafetleri satın alan garip adamı oynayan David Dastmalchian çok dikkatimi çekti. İnanılmaz ilginç bir yüz ifadesi var, izlerken dikkat ediniz. Daha önce The Dark Knight (2008)'da oynamış fakat benim dikkatimden kaçmış. İleride başka önemli projelerde yer alacağını düşünüyorum.  


Filmlere yorum yazarken spoiler vermemeye çalışıyorum. Fakat ön bilgi olarak bir noktaya daha değinmem gerekiyor. Filmin ismi olan "Prisoners" yani "Tutsaklar" kelimesini zaman zaman filmi izlerken aklınıza getirmenizi öneririm. Olay örgüsünde tahminlerde bulunurken size yardımı olacak. Birşeyler ya da birilerinin somut ve soyut anlamda bizi tutsak haline getirmesinden şikayet ederken, koşullar uygun olduğunda bizim de aynı şeyi yapabileceğimizi düşündüren düşünsel anlamda da dolu bir film. 27 Aralık'ta Türkiye'de vizyonda olacak olan bu filmi kaçırmamanızı öneririm. Ben nerede mi izledim? Sanırım arayan buluyor :) İyi seyirler...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder