12 Kasım 2013 Salı

The East-Doğu (2013)


Yönetmen: Zal Batmanglij
Senaryo: Zal Batmanglij, Brit Marling
Oyuncular: Brit Marling, Alexander Skarsgård, Ellen Page
Süre: 116 dk
Tür: Aksiyon, Suç, Dram
IMDP Puanı: 6.9/10
Rotten Tomatoes Puanı: Eleştirmenlerden; 75/100, Seyircilerden; 68/100

The East (2013) filmine 6.5/10 puan veriyorum. Konusu ilginç ve merak uyandırıcı, oyuncular başarılı, hikaye akıcı...Filmlerin öyküsünün tıpkı kitaplarda olduğu gibi başı, içindeki süreç ve sonunun önemli bir bütün oluşturması gerektirdiğini düşünüyorum ve bu filmdeki pürüz bence sonu. 

Başrolü oluşturan Sarah karakteri özellikle Another Earth (2011) filmindeki oyunculuğuyla beni etkileyen 31 yaşındaki genç oyuncu Brit Marling tarafından canlandırılmış. Sarah özel bir istihbarat firmasında çalışan yetenekli bir ajan ve görevi anarşist bir grubun içine sızarak grubun bir sonraki saldırısının ne olacağını kestirip firmasına para kazandırmak. 


Bu anarşist grup aslında humanist ve çevreci... Amaçları çevreye ve insanların sağlığına umarsızca zarar veren şirketleri cezalandırmak. Çok masum fikirlerle yola çıkıp büyük suçlar işliyorlar. Bu grubun başında da True Blood dizisinin karizmatik vampiri İsveçli, 37 yaşındaki aktör Alexander Skarsgård var. Amaçları naif, liderleri de Benji (Skarsgård) olunca, içlerine sızan Sarah'nın aklının karışıp da esas görevini unutmaması mümkün değil tabii ki. Ben şahsen Sarah ve Benji arasındaki çekimden çok hoşlandım ve iki oyuncuyu birbirlerine çok yakıştırdım. Anarşist grubun elemanlarının tuhaf ama çekici ritüelleri, ormanda yaşamaları, aralarındaki kardeşçe ilişkiler epey ilgi uyandırıyor.





Filmin konusu siyasi detaylara rahatlıkla değinebilecek bir konumdayken hiç oralara girmeden daha çok insan ilişkileri üzerinde durarak o kısımları ayrıntılandırıyor. Bu şekilde de uçuk bazı gelişmeler olmasına rağmen beklenmedik bir biçimde inandırıcı olmayı başarıyor. İki başrol oyuncusunun izleyiciye verdiği güzel elektrik dışında Juno (2007)'dan tanıdığımız Ellen Page ve genelde yan rollerde başarıyla oynayarak inandırıcılığı arttıran Toby Kebbel'ın da film üzerinde olumlu etkileri var.  

Bir başyapıt olmasa da konu itibariyle sıradışı bir film olduğunu ve özellikle sık film izleyip de araya çeşit katmak isteyenlere önerebileceğimi söylemeliyim. İyi seyirler...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder